Wizerunek paraolimpijczyków w polskich mediach na przykładzie „Przeglądu Sportowego” - Wesołowska, Paulina (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2024)
Jednym z kluczowych elementów składających się na wizerunek osób uprawiających sport jest towarzyszący im dyskurs medialny. Narracje medialne docierające do ich odbiorców wpływają na ich postrzeganie w przestrzeni publicznej. Szczególnie istotne wydaje się to w kontekście sportu osób z niepełnosprawnościami z uwagi na szereg stereotypów przypisywanych niepełnosprawności. Obraz parasportowców wykreowany w mediach może mieć istotne konsekwencje, a tym, co w dużej mierze o nich decyduje jest właśnie sposób formułowania komunikatów medialnych. Celem poniższych rozważań jest więc analiza artykułów sportowych pochodzących z prasy sportowej ze szczególnym zwróceniem uwagi na rodzaje środków wykorzystywanych w pisaniu o sporcie osób z niepełnosprawnościami. W pierwszej części tekstu przybliżyłam specyfikę parasportu, a także rolę, jaką pełnią media w odniesieniu do sytuacji parasportowców, w tym paraolimpijczyków. Następnie opisałam metody oraz narzędzia badawcze, z jakich korzystałam na etapie analizy materiałów prasowych oraz wyłaniania odpowiednich typologii. Ostatnia część zawiera wyniki wykonanej przeze mnie analizy artykułów prasowych zawartych w dwudziestu pięciu numerach „Przeglądu Sportowego” z okresu 17.08.–13.09.2021, a więc w czasie zbliżonym do Igrzysk Paraolimpijskich w Tokio trwających 24.08.–5.09.2021.