Single w Polsce i Brazylii w izolacji społecznej: sytuacje życiowe - Czernecka, Julita; Andrade, Darlane (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2024)
Artykuł bazuje na danych ilościowych z badania „Osoby samotne w izolacji społecznej: badanie międzynarodowe”. Badanie to rozpoczęło się w 2020 r. i miało na celu zrozumienie, z perspektywy płci, w jaki sposób osoby samotne z Brazylii i Polski doświadczyły izolacji społecznej z powodu pandemii COVID-19. W badaniu wzięły udział samotne osoby dorosłe obu płci, które w tym czasie nie były zaangażowane w romantyczny związek. Badanie ma charakter eksploracyjny, z metodami ilościowymi, z wykorzystaniem kwestionariuszy ankiet jako narzędzi. W tym tekście zamierzamy przedstawić profil uczestników w próbie brazylijskiej i polskiej, starając się opisać z perspektywy płci i intersekcjonalnej, jak żyły osoby samotne w pierwszych miesiącach 2020 r., kiedy pandemia została rozpoznana z uwzlędnieniem podstawowych cech statusowych i społeczno-demograficznych, warunków życia, rodzicielstwa i przypadkowych relacji.