Powracający do domu: Rekonstrukcja relacji rodzinnych w procesie readaptacji byłych więźniów - Cieślikowska-Ryczko, Angelika (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2021)
Artykuł poświęcono problematyce rodzin osób skazanych na karę pozbawienia wolności. Na podstawie rekonstrukcji biografii osób dorosłych, które w okresie dzieciństwa, dorastania i wczesnej dorosłości doświadczyły uwięzienia rodzica, scharakteryzowano różne strategie odbudowy relacji oraz trudności i niepowodzenia związane z przerwaniem i utratą więzi. W badaniu posłużono się jakościowymi strategiami analiz socjologicznych, wykorzystując potencjał interpretatywnych badań biograficznych. W ramach projektu przeprowadzono 31 wywiadów narracyjnych z osobami, które doświadczyły w przeszłości izolacji penitencjarnej swojego rodzica (dorosłe dzieci więźniów między 18. a 70. rokiem życia).