Niezgodność między płcią przypisaną przy urodzeniu a tożsamością płciową u osób transpłciowych – analiza wyników badań własnych - Sobańska, Aleksandra; Smyczek, Kamila (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2020)
W artykule zaprezentowane zostały wyniki analizy fragmentu większych badań nad transpłciowością, obejmujących dzieciństwo transpłciowego dziecka, ujawnienie swojej właściwej tożsamości płciowej rodzinie i bliskim, otrzymane wsparcie lub jego brak, przebieg terapii hormonalnej, zabiegów chirurgicznych, procesu sądowego etc. W niniejszym artykule autorki koncentrują się wyłącznie na prezentacji wyników analizy dotyczącej doświadczenia niezgodności płci – konfliktu między tożsamością płciową a płcią przypisaną przy urodzeniu, a zatem przedmiotem analizy uczyniły opinie, wypowiedzi osób transpłciowych doświadczających niezgodności płci. W trosce o czytelność podjętej problematyki w pierwszej części przedstawione zostały stanowiska teoretyczne związane z transpłciowością, tożsamością oraz tożsamością płciową. W drugiej zaś zaprezentowane zostały strategie radzenia sobie z niezgodnością płciową, opracowane przez badaczki na podstawie zgromadzonego materiału empirycznego. Autorki w prezentacji wyników analizy uwzględniły odpowiedzi na pytania, czy niezgodność płciowa miała znaczący wpływ na kształtowanie się tożsamości osobistej i społecznej osób transpłciowych, uczestniczących w badaniu. Metodologia badania, procedura badawcza oraz analiza osadzone zostały w podejściu jakościowym. Główną techniką był wywiad swobodny ukierunkowany. Teren badań obejmował całą Polskę – w badaniu uczestniczyło 16 osób.