Efekt sytuacji komunikacyjnej? Wyniki badania mierzącego wpływ kontekstu komunikacyjnego pomiaru ilościowego na odpowiedzi respondentów - Hipsz, Natalia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2012)
W artykule podjęto próbę statystycznej i metodologicznej deskrypcji wpływu sytuacji komunikacyjnej badania ilościowego na odpowiedzi respondentów. Testom porównawczym poddano trzy standaryzowane techniki badawcze, zróżnicowane w aspektach kluczowych dla dywersyfikacji uwarunkowań komunikacyjnych pomiaru: osobisty wywiad kwestionariuszowy – realizowany w interpersonalnej sytuacji komunikacyjnej; telefoniczny wywiad kwestionariuszowy – odpowiadający kontekstowi interpersonalno-medialnemu oraz ankietę audytoryjną – odzwierciedlającą sytuację komunikowania publicznego. Realizacji celów badawczych posłużyło specjalne narzędzie stosowane w warunkach restrykcyjnych procedur, których oddziaływaniu poddano łącznie 86 losowo wybranych osób. Wyniki przeprowadzonych analiz wstępnie potwierdziły występowanie wpływu sytuacji komunikacyjnej wywiadu ilościowego na odpowiedzi respondentów, wykazując przy tym znaczną złożoność poruszanego problemu i generując nowe pytania badawcze.