Wygląd ciała współczesnego seniora i jego interpretacje. Perspektywa przedstawicieli różnych pokoleń - Kramkowska, Emilia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2024)
Artykuł stanowi omówienie fragmentu badań jakościowych przeprowadzonych wśród przedstawicieli czterech pokoleń (pokolenia tradycjonalistów, baby boomers, pokolenia X i pokolenia Y), ukazujących międzygeneracyjne różnice w sposobie postrzegania starzejącego się ciała człowieka, jak też praktyk cielesnych, którym jest ono współcześnie poddawane. Posługując się kategorią pokolenia, jak też przyjmując, że ciało człowieka to konstrukt społeczny będący wynikiem procesu uspołecznienia tego co biologiczne, to symboliczna forma, odzwierciedlająca obowiązujące w danym społeczeństwie i w danym momencie historycznym reguły, społeczne hierarchie i zobowiązania kulturowe, artykuł proponuje odpowiedź na pytanie: w jaki sposób moment życia badanych reprezentantów różnych pokoleń, a zatem i uwarunkowania społeczno- kulturowe definiujące wybrane generacje Polaków i Polek, kategoryzują sposób interpretowania wyglądu ciała współczesnego seniora? Zgromadzony materiał pozwala na dostrzeżenie (w obranym zagadnieniu) różnic pokoleniowych, zaś wykorzystana literatura przedmiotu pomaga w interpretacji wyników badania.