Wprowadzenie. Nowe aspekty współczesnych problemów społecznych - Grotowska-Leder, Jolanta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2017)
Numer 62 czasopisma „Folia Sociologica” obejmuje siedem artykułów dotyczących w zdecydowanej większości diagnozy nowych aspektów, tradycyjnych problemów społecznych, a mianowicie: trudności w dostępie do rynku pracy, niepełnosprawności, narkomanii, przestępczości i sieroctwa społecznego, ze wskazaniem na ich cechy i konteksty charakterystyczne dla współczesnego społeczeństwa, głównie polskiego.