Zaufanie społeczne a zaangażowanie obywatelskie w postprzemysłowych miastach Europy Środkowo-Wschodniej - Brzeziński, Kamil (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2015)
Zaufanie społeczne uważane jest za jeden z elementów umożliwiających skuteczne funkcjonowanie społeczeństwa. Coraz częściej postrzega się je również jako zmienną pozytywnie wpływającą na utrwalanie demokracji, stabilizowanie systemów politycznych oraz kształtowanie postaw obywatelskich. W związku z powyższym głównym celem niniejszego artykułu jest próba zidentyfikowania poziomu zaufania oraz zaangażowania obywatelskiego w wybranych miastach postprzemysłowych Europy Środkowo-Wchodniej oraz określenia siły i kierunku współzależności między zaufaniem a wskaźnikami społeczeństwa obywatelskiego i postaw obywatelskich, tj. zainteresowania mieszkańców funkcjonowaniem sfery publicznej, zadowoleniem z porządku panującego w kraju, partycypacją i podmiotowością polityczną.