Poziom zaangażowania mieszkańców Łodzi i Iwanowa w organizacjach pozarządowych - Murawska, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2015)
Przedmiotem niniejszej artykułu jest przedstawienie działalności dobrowolnej mieszkańców Łodzi i Iwanowa. Głównym celem artykułu jest analiza poziomu zaangażowania obywatelskiego, biorąc pod uwagę przede wszystkim uczestnictwo w organizacjach pozarządowych. Podstawę empiryczną niniejszego artykułu stanowi materiał badawczy zgromadzony w ramach projektu "Odrodzenie miast postprzemysłowych". Badaniem objęto 700 dorosłych mieszkańców Łodzi i 437 mieszkańców Iwanowa. Próba miała charakter reprezentatywny.