Artyści w Grenoble w latach 1920–1930 - Bandier, Norbert (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2015)
Artykuł prezentuje badania prowadzone nad artystami mieszkającymi w Grenoble w latach 1920–1930. W badaniu uwzględniono 220 twórców związanych w tym okresie z tym mia¬stem, przede wszystkim malarzy. Ukazano specyfikę i złożoność tego środowiska, zwracając m.in. uwagę na wewnętrzne migracje francuskich twórców. Wskazano na kosmopolityczny charakter lokalnego świata artystycznego w Grenoble, a także na zagraniczne podróże „artystów regionalnych”. „Lokalność” nie jest zatem tożsama z izolacją, a wręcz przeciwnie – może mieć wymiar międzyna¬rodowy. Ponadto opisano, jak wyjazdy poza Francję wpływały na twórczość poszczególnych artystów. W tym uniwersyteckim i kosmopolitycznym mieście ważne było symboliczne miejsce Włoch oraz nawiązania do sztuki włoskiej. Zwrócono uwagę na to, że środowisko artystyczne Grenoble zdaje się charakteryzować znacznym przenikaniem różnych dziedzin twórczości plastycznej oraz brakiem wyraźnej separacji sztuk pięknych i sztuk stosowanych w aktywności twórców.