Trudna codzienność wolontariatu pandemicznego (raport z badań) - Kukiełko, Kalina; Tomanek, Krzysztof (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2022)
W 2020 roku w ramach miejskich „mikroDOTACJI” przeprowadziliśmy badanie kampanii #SzczecinPomaga dotyczące tego, jak instytucje samorządowe i pozarządowe radziły sobie z pomocą mieszkańcom Szczecina podczas blokady wymuszonej przez pierwszą falę pandemii COVID-19. Jednym z elementów tego badania były wywiady z koordynatorami instytucji zaangażowanych w działania pomocowe podejmowane w ramach tej kampanii. Większość pytań, które zadaliśmy naszym respondentom, dotyczyła szeroko rozumianego wolontariatu. Pytaliśmy o metody poszukiwania i rekrutacji wolontariuszy oraz metody organizacji ich działań w trudnej koronawirusowej rzeczywistości. W maju 2021 roku (dokładnie rok później) powtórzyliśmy te wywiady i dowiedzieliśmy się, jak koordynatorzy oceniają sytuację szczecińskiego wolontariatu po dwóch kolejnych falach pandemii i wakacyjnych „blokadach”. Patrzymy na problem z punktu widzenia praktyki koordynowania działań pomocowych, relacji z wolontariuszami, a także opinii na temat ich zaangażowania i chęci niesienia pomocy.