Wpływ pandemii COVID-19 na organizację życia rodzinnego i realizację aspiracji zawodowych matek poszukujących pracy w branży IT - Karoń, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2022)
Artykuł porusza tematykę doświadczania pandemii COVID-19 i jej wpływu na organizację życia rodzinnego i realizację planów zawodowych matek chcących rozwijać się w sektorze IT. Punktem wyjścia podjętych rozważań jest uwzględniająca płeć i przeprowadzona w oparciu o dane zastane analiza kondycji sektora IT w Polsce, uzupełniona eksploracyjnym badaniem jakościowym przeprowadzonym dwuetapowo techniką Indywidualnych Wywiadów Pogłębionych (IDI). Badanie jest elementem realizowanego grantu POB HERITAGE „Kobiety do kodu! Mapowanie inicjatyw edukacyjnych wspierających kobiety. Badanie pilotażowe”.