Ekonomiczne podstawy konfliktów i solidarności wewnątrz tradycyjnych wiejskich społeczności w Słowenii - Lazarević, Žarko (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2021)
Artykuł skupia się na konfliktach ekonomicznych w wiejskich społecznościach lokalnych w Słowenii do czasu rozpoczęcia II wojny światowej oraz na analizie przykładów prywatyzacji dóbr publicznych, relacjach między światami pracy i kapitału i na solidarności ekonomicznej pod postacią lokalnych kooperatyw jako narzędzia wzmacniającego spójność społeczną na poziomie lokalnym. Autor stawia tezę, że poczucie solidarności społecznej (ekonomia moralna) to element wzmacniający poczucie spójności społecznej w badanych społecznościach lokalnych. Sprawiedliwość, definiowana z uwzględnieniem zasad tradycyjnego prawa, wpływa na status relacji społecznych na poziomie lokalnym w taki sposób, że stają się one prawomocne. Jeśli poczucie sprawiedliwości staje się dla obywateli problematyczne i kwestionowane, to prawomocność relacji społecznych, a w konsekwencji spójność społeczna lokalnej wspólnoty stają się niepewne.