"Kochanie, dlaczego jesteś singlem?" Powody pozostawania w stanie wolnym na podstawie badań zrealizowanych w Brazylii - Andrade, Darlane Silva Vieira; Hita, Maria Gabriela (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2021)
Pomimo przemian w sferze życia małżeńsko-rodzinnego oraz intymnych relacji osoby samotne nadal często pytane są o powody pozostawania w stanie wolnym. Od dorosłej osoby wciąż oczekuje się, że wyjdzie za mąż/ożeni się. Niniejszy tekst przedstawia rezultaty brazylijskich badań poświęconych problematyce „singielstwa”. Autorki pracy skupiają się zwłaszcza na głównych powodach pozostawania w stanie wolnym przez osoby dorosłe z klasy średniej, zamieszkujące stan Bahia, miasto Salvador. Do analizy omawianego w tekście zjawiska zastosowano perspektywę feministyczną oraz kategorię gender. Zastosowano podejście intersekcjonalne, biorąc pod uwagę zarówno klasę społeczną, rasę, pokolenie, seksualność, jak i miejsce zamieszkania respondentów- -singli. Zastosowano metody mieszane z wykorzystaniem takich technik badawczych jak: kwestionariusz ankiety, zogniskowane wywiady grupowe (FGI), wywiady biograficzne oraz obserwacje terenowe. Wyniki badań pozwoliły na zaobserwowanie różnic i podobieństw w kwestii przyczyn pozostawania singlem między kategoriami płci. W przypadku kobiet główną przyczyną pozostawania w stanie wolnym są problemy w relacjach z innymi (partnerami), natomiast główną przyczyną bycia singlem w przypadku mężczyzn jest dobrowolny wybór takiego stanu.