Cudzoziemcy we Wrocławiu - Kłopot, Stanisław; Trojanowski, Paweł (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2018)
Artykuł podnosi problem zwiększonej różnorodności kulturowej mieszkańców Wrocławia, która jest rezultatem intensywnej migracji do miasta obywateli innych państw. Dla większości mieszkańców Wrocławia doświadczanie kulturowej i etnicznej różnorodności jest nowym doświadczeniem, zapoczątkowanym w latach 90. XX wieku. Na podstawie danych empirycznych staramy się zaprezentować opinie obcokrajowców o ich relacjach z polskimi mieszkańcami Wrocławia, jak również stosunek polskich mieszkańców Wrocławia do obcokrajowców, którzy coraz liczniej zamieszkują Wrocław. W świetle danych empirycznych, danych wtórnych i przeglądu literatury można postawić tezę o transformacji względnie jednorodnej etnicznie i kulturalnie społeczności Wrocławia w wielokulturową społeczność charakteryzującą się zarówno pozytywnymi, jak i negatywnymi konsekwencjami owej wielokulturowości.