Definiowanie i problematyzowanie "racjonalności" świata pracy w refleksyjnej nowoczesności. Przypadek audycji radiowej "Ekonomia, kapitał, gospodarka" - Kubala, Konrad (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2013)
Tekst poświęcony jest: a) prezentacji znaczenia terminu „racjonalność” wraz z konsekwencjami jego rozumienia dla życia społecznego w dobie refleksyjności instytucjonalnej; b) krótkiemu wprowadzeniu w problemy władzy wynikające ze „stosunków definiowania”; c) ana- lizie przypadku regularnie nadawanej audycji radiowej z udziałem elit symbolicznych/eksperckich będącej ilustracją problemu stosunków definiowania jako stosunków władzy: decydowania o tym, kto, w jakich okolicznościach i na jakich warunkach może liczyć na pracę, w jakim zakresie powinien oczekiwać bezpieczeństwa, kto jest sprawcą bądź współsprawcą różnego rodzaju ryzyk itp.