Rola doradców i ekspertów w usuwaniu barier wdrażania lokalnych strategii rozwoju - Puchała, Jacek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2013)
W ramach Program Rozwoju… (2006) zostały przygotowane lokalne strategie rozwoju (LSR). Są to plany rozwoju jednej bądź kilku gmin, które zostały opracowane dzięki współpracy trzech sektorów: publicznego, prywatnego i społecznego, tworzących lokalne grupy działania (LGD). Skomplikowane procedury wymagały ciągłego dostosowywania się i nabywania wiedzy przez te organizacje. Pomagały w tym Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Centrum Doradztwa Rolniczego, Krajowa Sieć Rozwoju Obszarów Wiejskich, firmy prywatne i eksperci. W artykule skoncentrowano się na roli doradców i ekspertów w usuwaniu barier wdrażania LSR. Wskazano na potrzebę funkcjonowania specjalistycznego sytemu doradztwa dla lokalnych grup działania.