Current aspects of socio-cultural communication - Nikolova, Nadezhda (Slavica Lodziensia, 2019)
В динамичния съвременен свят обществените отношения се съпровождат от отношения на общуване, при което се развиват процесите на социалната комуникация. Средствата за масова комуникация оказват влияние както на социално-политическата, така и на културно-и-деологическата дейност от живота на обществото. Модерното комуникационно общество се характеризира с постоянното ускоряване и глобализация на социокултурната комуникация. Непрекъснато се увеличава степента и качеството на този тип взаимодействия, нараства броят на хората, които участват в комуникационните процеси. Връзките между отделните форми на комуникация стават все по-обхватни и комуникационната мрежа расте до такава степен, че придобива глобални измерения. Социокултурната комуникация създава нова сфера за развитие, свързана е с изучаване на поведението, връзките и взаимодействията сред големите социални групи.