Marcin Böhm, Rola flot obcych w procesie ostatecznego rozkładu sił morskich cesarstwa bizantyńskiego (1118–1204) [The Role of Foreign Fleets in the Decomposition of the Naval Forces of Byzantium], Napoleon V, Oświęcim 2016, pp. 239 - Leszka, Mirosław J. (Studia Ceranea, 2017)
-