Τεοφύλακτος Σιμοκάττης, Οικουμενικὴ ἱστορία / Teofilakt Simokatta, Historia powszechna, przekład, wstęp, komentarz i indeksy Anna Kotłowska, Łukasz Różycki - Leszka, Mirosław J. (Studia Ceranea, 2017)
-