Stosunki nadawczo-odbiorcze w internetowej relacji sportowej „na żywo” - Siekiera, Rafał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Internetowa relacja sportowa „na żywo” pod wieloma względami przypomina transmisje telewizyjne i radiowe. Nieco inaczej jednak rysuje się w jej przypadku sytuacja nadawczo-odbiorcza. Jak zauważył Jan Chovanec, warstwa ideacyjna relacji sportowej stopniowo usuwana jest na dalszy plan, dominantą funkcjonalną staje się zaś interakcja między nadawcą a odbiorcami. Celem niniejszego badania było scharakteryzowanie sytuacji nadawczo-odbiorczej w internetowych relacjach sportowych „na żywo”. Jak wykazała analiza materiału badawczego, dystans między autorem a czytelnikami jest znacznie mniejszy niż w tradycyjnych mediach. Przejawia się to m.in. w dużej frekwencji form pierwszej osoby liczby mnogiej w funkcji „MY” inkluzywnego oraz bezpośrednich zwrotach do odbiorców. Komponenty inicjalne i finalne zarysowują wyraźnie dążenie do zbudowania więzi – funkcję taką spełniają zwłaszcza liczne podziękowania za wspólnie spędzony czas oraz zachęty do śledzenia kolejnych relacji. Cechą odróżniającą relacje internetowe od transmisji telewizyjnych i radiowych jest większa interaktywność. Przejawia się ona w możliwości komentowania zawodów przez czytelników, cytowaniu wpisów kibiców z mediów społecznościowych, konkursach, quizach, przyciskach pozwalających ocenić dany fragment wydarzenia lub samej relacji. Staje się ona zatem wypowiedzią wielogłosową, w której momentami zaciera się granica między nadawcą medialnym a odbiorcami (sami mogą stać się nadawcami).