Argumentacja u Kanta ze współczesnej perspektywy – Frege i Habermas - Ostrowski, Marek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Dzieło Immanuela Kanta mimo upływu lat pozostaje żywe i aktualne. Artykuł opisuje podstawowe zagadnienie, jakim jest argumentacja. Przedmiotem rozważań jest problem analityczności, tak jak go formułuje Kant i w ujęciu Gottloba Fregego, oraz zagadnienie imperatywu kategorycznego i pojęcia prawdy w recepcji Kanta przez Jürgena Habermasa.