Czy Reymont szukał Ziemi obiecanej w Bawełnie i Wśród kąkolu? - Samborska-Kukuć, Dorota (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2024)
O domniemanym oddziaływaniu na Ziemię obiecaną dwóch, przedreymontowskich powieści łódzkich – Wśród kąkolu oraz Bawełny, wspominano w pracach poświęconych dziełu Reymonta. Wzmianki te jednak miały charakter zdawkowy, a badacze powtarzali je bez głębszych refleksji i rozwinięć. Artykuł wypełnia lukę badawczą poprzez umocowanie powieści Reymonta w wielu kontekstach wpływających na jej genezę oraz wiążących się z tym ech polekturowych utworów Marrené- Morzkowskiej i Kosiakiewicza. W artykule podaje się siedem źródeł inspiracji Ziemi obiecanej, z których rozwija się szczególnie ewentualne wpływy jej poprzedniczek poprzez porównanie deskrypcji miasta w inicjowaniu jego opisu, wyglądu ulic oraz kreowaniu fabryk. Wskazuje się również na pokrewieństwa epizodów i powinowactwa bohaterów, jak również na znaczące różnice np. w statusie narratora. Wnioski nie są jednoznaczne. Prześledzenie zbieżności Ziemi obiecanej i Wśród kąkolu pozwala na uznanie ich wspólnych miejsc, głównie tożsamych opisów z identycznymi środkami ekspresji. Związków powieści Reymonta z Bawełną – słabszych i dalekich – można dopatrzeć się jedynie w niektórych pobocznych wątkach i rysach postaci. Nie można z pewnością orzec, czy są to intertekstualia świadome, czy też na kształt Ziemi obiecanej wpłynęła sama Łódź, która w podobny sposób zainspirowała Marrené-Morzkowską i Kosiakiewicza.