Zagłada w twórczości Mariana Pankowskiego - Morawiec, Arkadiusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2013)
Przedmiotem artykułu jest tematyka Holokaustu w twórczości Mariana Pankowskiego: jej źródła, związki z tematyką obozową, konkretne dzieła i ich poetyka, a także powiązana z tematem Zagłady problematyka estetyczna, społeczna i polityczna.