„Maleńka stacyjka życia”. Łódzki epizod Ignacego Dąbrowskiego - Goniewicz-Potocka, Jadwiga (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2024)
W artykule dokonano zestawienia łódzkich śladów Ignacego Dąbrowskiego, młodopolskiego pisarza mieszkającego w Łodzi z przerwami w latach 1893–1897. Badania przeprowadzone przy użyciu metod: archiwalnej i biograficznej pozwoliły na wyszczególnienie kilku wątków życiorysu pisarza związanych z postaciami kojarzonymi z Łodzią (m.in. Władysławem S. Reymontem, Wacławem Klossem, Edwardem Rontalerem, lekarką Lidią Złobiną). W pracy podjęto także temat niewydanej nigdy powieści Dąbrowskiego pt. Mistrz, której manuskrypty przez długi czas uchodziły za spalone, a obecnie podlegają edytorskiemu opracowaniu. Rekonesans pozwolił na przybliżenie związków pisarza z Łodzią i Łodzianami, a także odsłonięcie przypuszczalnych powodów rezygnacji z wydania Mistrza w „Tygodniku Ilustrowanym”.