„Uzależnienie to zdradziecka bestia”: o przedstawieniach alkoholizmu w irlandzkiej powieści - Klepuszewski, Wojciech (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2021)
Chociaż trudno jest odrzucić twierdzenie, że alkohol można uznać za nieodzowny element kultury irlandzkiej, w powszechnym odbiorze przekonanie to często oparte jest na stereotypach. Pomocna w zrozumieniu tej kwestii jest literatura irlandzka. Znaleźć tu możemy obrazy radosnego opilstwa, ale także, zwłaszcza w tekstach współczesnych, dramat uzależnienia alkoholowego i powiązane z nim problemy. Prezentowany artykuł podejmuje próbę przyjrzenia się, jak literatura irlandzka przedstawia kwestię spożywania i nadużywania alkoholu, a także w jaki sposób teksty literackie ukazują szerszą perspektywę, która pozwala na zrewidowanie stereotypów dotyczących przysłowiowej kultury alkoholowej Irlandii.