Sens aktywności w Okolicach Sztuki – działo się na Strychu - Adamiak, Włodzimierz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2020)
Tekst jest komentarzem do zjawisk w polskiej sztuce współczesnej końca dwudziestego wieku. Stanowi relację „z pierwszej ręki” współuczestnika wydarzeń i gospodarza miejsca. Miejscem tym była prywatna pracowania autora, na strychu łódzkiej kamienicy w centrum miasta, w kręgu artystów tworzących sytuacje, spotkania, wydarzenia i obiekty, które ustanowiły Kulturę Zrzuty – zjawiska opisującego działalność artystów niezależnych od struktur państwa i oficjalnych mecenatów w latach osiemdziesiątych dwudziestego wieku. Analiza zdarzeń z obszaru „Okolic Sztuki” niezależnej stała się inspiracją do przemyśleń autora na temat kondycji artystów tworzących na Strychu w niezmiennym konflikcie między fizyczną i społeczną egzystencją, a wolnością w sztuce.