Archiwum pisarskie Włodzimierza Odojewskiego w świetle krytyki genetycznej. Rekonesans - Krystek, Jędrzej; Nawrot, Jolanta; Nowakowska, Dagmara (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Artykuł składa się z dwóch części. Pierwsza obejmuje prezentację zbiorów Archiwum Włodzimierza Odojewskiego w Poznaniu i refleksję nad metodą twórczą pisarza, a druga przedstawia zarys perspektyw badawczych w dziedzinie krytyki genetycznej, które otwierają zgromadzone w tymże archiwum materiały. Autorzy zastanawiają się nad tym, jak można badać maszynopisy i rękopisy pisarza oraz jak powinno się opracowywać je edytorsko, mając na uwadze indywidualny sposób pracy Odojewskiego.