Płatne treści w serwisach internetowych polskiej prasy codziennej - Bogdańska, Jolanta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Artykuł dotyczy odpłatnych treści w serwisach internetowych polskiej prasy codziennej. Przedstawiono w nim krótką genezę tego zjawiska na krajowym rynku medialnym oraz wyniki analizy płatnych wydań internetowych gazet ogólnopolskich i regionalnych. Analiza objęła zakres występowania systemów opłat za dostęp do publikacji online w segmencie dzienników, modele i zasady płatności, a także rodzaje treści oferowanych czytelnikom za opłatą.