Rola aktów illokucyjnych w kształtowaniu wizerunku prasowego Konferencji Episkopatu Polski. Studium ogólnopolskich dzienników „Gazeta Wyborcza” i „Rzeczpospolita” - Leśniczak, Rafał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Celem artykułu jest określenie roli zastosowania czasowników illokucyjnych verdictives, exercitives, commissives, behabitives i expositives w budowaniu wizerunku prasowego. Autor w podjętych badaniach odwołuje się do pragmatycznej analizy działań językowych Johna Langshawa Austina oraz zagadnień prasoznawczych dotyczących definiowania i kreowania wizerunku. W tekście dokonana zostaje analiza tekstów ogólnopolskich dzienników „Rzeczpospolita” i „Gazeta Wyborcza”, z okresu 25 maja–15 sierpnia 2015 r. pod kątem określenia wizerunku Konferencji Episkopatu Polski w wymiarze jej zaangażowania politycznego, po zakończonych wyborach prezydenckich w 2015 r.