Segmentacja polskiej prasy muzycznej - Mikosz, Joanna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
Artykuł składa się z kilku części. Pierwsza z nich przybliża kształtowanie się polskiej prasy muzycznej od momentu jej powstania – czyli od okresu zaborów. Ponadto Autorka opisuje dzieje tej grupy prasowej w okresie dwudziestolecia międzywojennego, w czasie II wojny światowej, okresie komunizmu i po transformacji ustrojowej w 1989 roku. W dalszej części tekstu Joanna Mikosz prezentuje definicję prasy muzycznej oraz dokonuje charakterystyki współczesnego rynku prasy polskiej, biorąc pod uwagę różne kryteria, takie jak: tematyka, rodzaj muzyki, odbiorca, funkcje, częstotliwość ukazywania się i nakład.