Antropologiczna refleksja nad dziennikarstwem prasowym - Latocha, Sebastian (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
Dziennikarstwo prasowe nie istnieje bez gazety, ale gazeta nie jest całością dziennikarstwa prasowego. Wychodząc z tego punktu widzenia, kwestia prasowych gatunków dziennikarskich nie wydaje się istotna. Genologia nie wychodzi poza świat gazety. Tymczasem, antropologiczna refleksja nad dziennikarstwem prasowym obejmuje namysł nad doświadczeniem, które jest czymś więcej niż ślad, jaki po nim zostaje – artykuł w gazecie. W antropologii mówi się o dwóch sposobach poznawania – emic i etic. W moim artykule rozważam możliwości i ograniczenia wykorzystania tych pojęć w stosunku do dziennikarstwa prasowego, zastępując genologię poszukiwaniem w tekstach przede wszystkim doświadczenia poznającego podmiotu. To doświadczenie osiada w nich pod postacią retorycznego osadu.