Wzajemne relacje dziennikarstwa wojennego i stosunków międzynarodowych – przyczyny, mechanizmy, konsekwencje - Bednarek, Zbigniew (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Celem artykułu jest próba uchwycenia obustronnych relacji między dziennikarstwem wojennym a stosunkami międzynarodowymi – próba odpowiedzi na pytania, dlaczego i w jaki sposób wpływają wzajemnie na siebie? Ponadto, jakie są tego konsekwencje zarówno dla środowiska międzynarodowego, jak i dla mediów? Analizą badawczą objęte są zjawiska medialne i polityczne, mające miejsce w historii i w czasach najnowszych.