Współczesna prasa regionalna na przykładzie województwa łódzkiego: zarys problematyki - Przybysz-Stawska, Magdalena; Walczak-Niewiadomska, Agata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2024)
Media regionalne pełnią istotne, z naukowego punktu widzenia, funkcje. Prasa odgrywa w tym przypadku niebagatelną rolę, będąc źródłem informacji nie tylko w kontekście historycznym, ale i współczesnym, stanowiąc odzwierciedlenie zarówno zachodzących przemian w danym regionie, jak i stanowiąc zapis wydarzeń, integrujących jego mieszkańców. W województwie łódzkim ten najstarszy środek masowego przekazu jest prezentowany między innymi przez jeden z pierwszych w skali kraju periodyków, jakim jest „Dziennik Łódzki” (1884–) oraz „Express Ilustrowany” (1923–). Jednak prasa tego obszaru to także pisma wydawane m.in. w Aleksandrowie Łódzkim, Konstantynowie Łódzkim, Pabianicach i Zgierzu. Założeniem autorek artykułu jest przedstawienie palety periodyków wydawanych w regionie i wskazanie na ich zadania. Było to możliwe dzięki uzyskaniu Wykazu gazet i czasopism wydawanych na terenie woj. łódzkiego za lata 1989–2023, zestawienia przygotowanego w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi. Podstawowymi metodami badawczymi przy opracowaniu wybranego tematu była metoda historyczna, bibliograficzna oraz analiza zawartości prasy i zasobów internetowych. Ostatecznie omówiono 10 pism wydawanych w Łodzi oraz 39 na terenie województwa łódzkiego. Zauważono m.in., że najwięcej tytułów pojawiło się w pierwszej dekadzie po transformacji ustrojowej w Polsce. Czasopisma cechuje duża różnorodność przy jednoczesnej różnej częstotliwości. Większość omówionych pism ukazuje się w wersji drukowanej i równolegle w wersji cyfrowej.