Dziennikarstwo muzyczne jako przedmiot akademicki - Grzegorzewski, Krzysztof (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
Artykuł jest krótkim opisem nowego kursu akademickiego pt. „Dziennikarstwo muzyczne”. Autor oferuje w nim analizę muzycznych form dziennikarskich w prasie, radiu, telewizji oraz internecie. Poza tradycyjnymi formami i gatunkami dziennikarskimi, studenci mogą także badać takie formy, jak współczesne encyklopedie internetowe oraz strony WWW poświęcone muzyce. Nauczyciel realizuje ze studentami analizę ramową telewizji oraz stacji radiowych i bada naturę audycji muzycznych. Istnieje także możliwość badania prasy muzycznej. Następnym etapem jest wykształcenie w studentach umiejętności pisania tekstów dziennikarskich poświęconych muzyce, jak np. felietony i recenzje. Studenci odbywają praktykę w studio, gdzie wykładowca uczy ich tworzenia programów radiowych na żywo (przy współpracy z profesjonalnym DJ-em radiowym). Kurs oferuje również wprowadzenie do historii muzyki klasycznej i rozrywkowej.