Dwugłos o telewizji publicznej i komercyjnej, regionalnej i lokalnej. Rozmowa red. Tomasza Lasoty (TVP Łódź) i red. Remigiusza Mielczarka (TOYA) - Bednarek, Zbigniew (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
Tekst jest zapisem rozmowy między dwoma dziennikarzami telewizyjnymi, mającymi kilkunastoletnią praktyką zawodową. Poruszają oni kwestie dotyczące m.in. misji telewizji, sposobu funkcjonowania tego medium, montażu, oczekiwań wobec dziennikarza telewizyjnego, etyki i manipulacji, charakteru, w jaki lokalność i regionalność telewizji wpływają na pracę redakcji.