Obraz Łodzi we wspomnieniach Jarosława Iwaszkiewicza - Rasmus-Czternasta, Adrianna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2024)
Celem artykułu jest przyjrzenie się kreacjom Łodzi w twórczości Jarosława Iwaszkiewicza. Analizie poddane zostały fragmenty Książki moich wspomnień, w której autor zamieszcza opis swojej pierwszej wycieczki do robotniczego miasta. Choć Łódź odwiedza wówczas jako siedemnastoletni chłopak, wrażenia dotyczące podróży spisuje dopiero po upływie blisko czterdziestu sześciu lat. W następnej części artykułu skonfrontowano umieszczony w Książce moich wspomnień opis miasta z obrazem Łodzi wyłaniającym się z napisanego w 1945 roku wiersza pod tytułem Zamieć w Łodzi. Do analizy Iwaszkiewiczowskiej kreacji Łodzi po II wojnie światowej wykorzystano fragmenty korespondencji wymienionej pomiędzy pisarzem a jego żoną, Anną Iwaszkiewicz.