Allgemeine Gehsperre w opowieściach dźwiękowych. Pamięć Zagłady na przykładzie słuchowiska dokumentalnego Oddajcie mi swoje dzieci, czyli Wielka Szpera w łódzkim getcie w reżyserii Janusza Kukuły oraz reportażu radiowego Barbary Wiśniewskiej Wielka Szpera. Zakaz wychodzenia - Bachura-Wojtasik, Joanna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2024)
Artykuł został przygotowany z okazji 600-lecia Łodzi; traktuje o Wielkiej Szperze, która miała miejsce w łódzkim getcie w czasie II Wojny Światowej. Materiałem badawczym, który posłużył mi do zarysowania kontekstu badań, stała się literatura audialna/dźwiękowa o Holokauście, powstająca w Polskim Radiu Łódź od zakończenia wojny do chwili obecnej. Do jej opracowania wykorzystałam metodę analizy zawartości i treści. Z wyekscerpowanego materiału wybrałam zagadnienie akcji Wielkiej Szpery i przyjrzałam się obrazowi Allgemeine Gehsperre, jaki wyłania się z literatury dźwiękowej. Dwie audycje dokumentalne – reportaż Barbary Wiśniewskiej Wielka Szpera. Zakaz wychodzenia (produkcja Radio Łódź) oraz słuchowisko Oddajcie mi swoje dzieci, czyli Wielka Szpera w łódzkim getcie w reżyserii Janusza Kukuły (Teatr Polskiego Radia) – omówiłam posługując się analizą treści. Naukowe rozważania o literaturze dźwiękowej o Shoah wpisuję z jednej strony w uzupełnienie luki badawczej w tym temacie, z drugiej – jako obowiązek współczesnych pamiętania o okropieństwach minionego wieku.