Komunikacja polityczna Niemiec jako stanu dojrzałej demokracji w kontekście kryzysu migracyjnego drugiej dekady XXI wieku - Leśniczak, Rafał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2020)
Celem artykułu jest analiza medioznawcza i politologiczna dyskursu politycznego kanclerz Niemiec, Angeli Merkel, dotyczącego uchodźców, zapoczątkowanego słynnym sloganem Wir schaffen das! Czas badań obejmuje okres od 31.08.2015 do 28.02.2017. Autor wykorzystuje metodę analizy systemowej oraz metodę analizy zawartości. Materiał badawczy stanowią teksty opublikowane na portalu „Wirtualna Polska”.