Propaganda w polskiej prasie sportowej lat 1950–1959 - Siekiera, Rafał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2020)
Artykuł opisuje najważniejsze postaci propagandy socjalistycznej występujące w polskiej prasie sportowej lat 1950–1959. Jak wynika z analizy materiału badawczego, pisma sportowe, mimo pozornej odległości tematycznej od kwestii politycznych, stały się narzędziami wpływu na społeczeństwo. Główna siła oddziaływania skupiała się w tekstach powstających typowo w celach propagandowych, jednak również wypowiedzi poświęcone samym zawodom sportowym (np. sprawozdania) zawierały elementy polityczne. Najważniejszymi przejawami propagandy w prasie sportowej były mieszanie sportu z polityką, promowanie radzieckich wzorów szkoleniowych i taktycznych, nadmierne podkreślanie sukcesów, informowanie o zobowiązaniach podejmowanych przez sportowców z okazji świąt państwowych oraz krytykowanie warunków społeczno-politycznych w krajach kapitalistycznych.