„Płomyczkowy” podręcznik dobrych manier jako przejaw strategii wychowawczych w socjalizmie - Grzegorzewska, Anita (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2020)
Artykuł podejmuje tematykę dobrych manier i wychowania w okresie PRL na przykładzie ówczesnej prasy dziecięcej i młodzieżowej. Autorka przeanalizowała 24 numery pisma Płomyczek z 1968 r. przy użyciu literatury z zakresu dydaktyki, strategii wychowawczych, a także etykiety i savoir-vivre. Abstrahując od zagadnień propagandy i ideologii, wzbogaciła swą analizę o historię polityczną Polski z okresu „małej stabilizacji”.