Współczesna komunikacja i racjomorfizacja sensu - Pleszczyński, Jan (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2020)
W artykule próbuję pokazać, że we współczesnej komunikacji, a zatem także w życiu społecznym, ujawnia się coraz więcej racjomorfizmu. Racjomorfizm definiuję jako wrodzone, determinowane genetycznie, nieświadome, ale teleonomicznie ukierunkowane na przeżycie zdolności poznawcze organizmów żywych. Nie można go jednak utożsamiać wyłącznie z emocjami ani z irracjonalizmem. We współczesnej komunikacji zdominowanej przez nowe media racjomorfizm przybiera formę technoracjomorfizmu. Jest zatem oczywiste, że racjomorficzność pojawia się także w sferze sensu. W epoce przedinternetowej sens wiązał się z racjonalnością i uniwersalnymi wartościami, takimi jak prawda, dobro i piękno. W epoce internetu następuje zwrot ku wartościom racjomorficznym: prawda jest zastępowana przez akceptację, dobro przez pożytek, zaś piękno przez atrakcyjność. Paradoksalnie, ta nowa strategia odnajdywania i tworzenia sensu, jest we współczesnym środowisku komunikacyjnym strategią racjonalną.