W poszukiwaniu sensu językowego - Awdiejew, Aleksy (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2020)
Przedmiotem artykułu jest ustalenie związku między sensem zawartym w wypowiedzi a jej formalnym ukształtowaniem. Autor sytuuje swe rozważania na gruncie badań komunikacji naturalnej. Pojęcie sensu jest tu utożsamiane z tym, co w gramatyce komunikacyjnej nazywa się konfiguracją kognitywną. Konfiguracja kognitywna wyrażana jest za pomocą tekstów, ale teksty tylko w sposób umowny wskazują na sens, jaki zamierza przekazać nadawca. Autor zwraca uwagę na mechanikę przejawiania się sensu w procesie parafrazowania wypowiedzi i jej konsekwencje dla praktyki przekładu tekstu na języki obce. Przywołuje pojęcie sensu dyskursywnego, zakładając, że każdy dyskurs posiada określone własne reguły samoorganizacji, bez uwzględnienia których komunikowanie się w jego obrębie byłoby niemożliwe.