Współczesne łódzkie dziennikarstwo kulturalne – magazyny z tradycją - Mikosz, Joanna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Artykuł ma na celu prezentację łódzkich pism kulturalnych. Autorka poddała analizie czasopisma, które pełnią najistotniejszą rolę w życiu kulturalnym i intelektualnym miasta. Do ich grona zaliczono „Kalejdoskop”, „Kronikę Miasta Łodzi” oraz „Tygiel Kultury”. W publikacji wskazano profil wybranych magazynów, ich historię, zawartość, podejmowaną problematykę, a także grupy odbiorców.