Serialowy obraz spotkania międzykulturowego Studium przypadku serialu Dziewczyny ze Lwowa - Drąg, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Artykuł dotyczy sposobu pokazania spotkania międzykulturowego Polaków i Ukraińców w serialu telewizyjnym. Serial Dziewczyny ze Lwowa został stworzony przez Polaków i prezentuje historie Ukrainek migrujących do Warszawy z przyczyn ekonomicznych. W tekście podjęto próbę ukazania najważniejszych wątków serialu z perspektywy komunikowania międzykulturowego. Omówiono recepcję serialu na podstawie recenzji opublikowanych w języku ukraińskim i w języku polskim. Zwrócono uwagę na kompetencje międzykulturowe autorów treści medialnych, które dotyczą tematyki spotkania międzykulturowego.