Obiekty ideologiczne w dyskursie parlamentarnym - Filipczak-Białkowska, Anita (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
W artykule przedstawiona jest implementacja metody identyfikowania obiektów ideologicznych w dyskursie na przykładzie debaty parlamentarnej. Analiza prowadzona jest zgodnie z założeniami metodologicznymi gramatyki komunikacyjnej. Wykazała ona, że takie obiekty, jak demokracja, prawo do życia, ograniczenie liczby aborcji czy zapłodnienie in vitro mają status obiektów ideologicznych, bowiem uczestnicy dyskursu odwołują się do różnych parametrów, jakimi charakteryzują się te obiekty. Brak świadomości uczestników dyskursu społeczno-politycznego w zakresie wieloznaczności tych obiektów prowadzi do braku zrozumienia właściwego sensu generowanych w jego zakresie wypowiedzi.