Z warsztatu operatora telewizyjnego - Ścieszko, Stanisław (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
W tekście zostały poruszone kwestie dotyczące pracy operatora telewizyjnego: sposobu nagrywania newsa, obowiązujących obecnie tendencji w filmowaniu zdjęć newsowych, sytuacji, kiedy operator nagrywa materiał telewizyjny tzw. longiem lub tworzy master shot, pracy operatora przy dużej produkcji programowej, trudach pracy zawodowej (m.in. ciężkiej kamerze, szybkim tempie pracy na zdjęciach), współpracy z dziennikarzem i innymi członkami ekipy, czym jest i jak przebiega realizacja telewizyjna programu studyjnego (serwisu informacyjnego) i tzw. łączeń na żywo, wejść antenowych z terenu.