Profesjonalna formacja dziennikarska w przestrzeni europejskiej – analiza obowiązków dziennikarzy na podstawie reguł profesji zawartych w statutach agencji prasowych, statutach dzienników, w kodeksach etycznych UNESCO i Unii Europejskiej - Leśniczak, Rafał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2015)
Artykuł analizuje reguły zawodu dziennikarza zawarte w regulacjach agencji prasowych, dzienników oraz w kodeksach etycznych UNESCO i Unii Europejskiej. Przedmiotem badań stały się wybrane, reprezentatywne agencje oraz dzienniki następujących krajów europejskich: Włoch, Hiszpanii, Niemiec i Wielkiej Brytanii. Artykuł nie jest jedynie zwykłym opisem dokumentów regulacji zawodowych, ale raczej „dyskusją” wypracowaną w oparciu o te źródła normatywne, które umożliwiają wyciągnięcie stosownych wniosków na temat podstawowych obowiązków profesji dziennikarskiej.