Władysław Strzemiński – seria kolaży „Moim przyjaciołom Żydom”. Doświadczenia wojny, żal i smutek - Jedlińska, Eleonora (Przegląd Nauk Historycznych, 2014)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie i pogłębionainterpretacja unikalnego w dorobku Władysława Strzemińskiego(1893–1952) i w ogóle historii sztuki, zespołu prac zatytułowanegoMoim przyjaciołom Żydom (1945/1946?). Moim zadaniem było wykazaniejak na tle koncepcji awangardy artystycznych XX w., którychStrzemiński był głównym ideologiem i twórcą, kształtowały sięlosy tego artysty, jego przyjaźni, fascynacji artystycznych, zaangażowaniaw życie społeczne oraz jak – w obliczu wydarzeń II wojnyświatowej i Zagłady – idealistyczne, niespełnione marzenia uległyostatecznemu, jak uważał, zniszczeniu. Podstawowym zadaniembyło dokonanie niejako nowej interpretacji cyklu poprzez skupienieuwagi na kontekście historycznym, politycznym i społecznym,które uwarunkowały powstanie cyklu dziesięciu kolaży.