Prasa – zwierciadłem idei, lęków i nadziei? Wokół monografii Małgorzaty Marii Krakowiak pt. Edukacja młodzieży w prasie społeczno-kulturalnej i pedagogicznej Królestwa Polskiego w latach 1905–1914, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2024, ss. 411 - Kudela-Świątek, Wiktoria (Przegląd Nauk Historycznych, 2025)
Recenzja monografii Małgorzaty Marii Krakowiak Edukacja młodzieży w prasie społeczno-kulturalnej i pedagogicznej Królestwa Polskiego w latach 1905–1914 ukazuje dzieło jako pionierskie studium dyskursu prasowego o młodzieży. Recenzja podkreśla interdyscyplinarność, metodologiczną dojrzałość i znaczenie książki dla badań nad historią wychowania oraz medioznawstwem historycznym, wskazując zarazem na niewykorzystany potencjał analizy wizualnej.